Paklenica

Vsako deževje je za nekaj dobro. Med tistim v začetku leta sem Damjanu Grudnu pripravil podatke za Paklenico. Že čez nekaj dni mi je poslal vse popravke, med naslednjim dežjem pa so se ti znašli v bazi.

Zdaj je Paklenica (skoraj) v celoti urejena. Damjan je dodal in popravil vse športno plezalne smeri (manjkajo neopremljene smeri v sektorju F in tehnične smeri), uredil smeri po vrsti, jih razporedil po sektorjih ter vnesel ocene vseh raztežajev (pisanje dolžin raztežajev v vodnikih že dolgo ni več moderno). Najlepša hvala!

Zbogom, Firefox 2

V manj kot mesecu dni se je struktura obiskovalcev, ki uporabljajo Firefox, opazno spremenila. V začetku januarja je dobra polovica uporabnikov Firefoxa imela verzijo 3, zdaj jih je že več kot tri četrtine. Čas da se poslovim od Firefoxa 2 in začnem testirati spletne strani s Firefoxom 3. Popravljen vnos alpinističnih in lednih vzponov je tako prišel povsem na vrh spiska sprememb..

Fitnes(s?)

Že pred časom si je nekdo zaželel da bi lahko v plezalni dnevnik vpisoval tudi trening v fitnesu. Zdajle je pravi trenutek da mi zaupate svoje skrite želje: kaj bi želeli beležiti poleg datuma in dolžine treninga.

Seveda bo v obrazcu tudi polje za opombe, kamor boste lahko napisali vse, za kar ne bo prostora kje drugje.

Popravljen vnos treninga na umetni steni

Ob prenavljanju strani spletišča www.plezanje.net sem popravil tudi vpisovanje v obrazce. Prva stran, ki uporablja novo funkcionalnost, je vpisovanje treninga na umetni steni. Večjih razlik (upam) ne boste opazili, popravil pa sem nekaj malenkosti:

  • Ob napačnem vnosu se obvestilo o napaki pojavi ob vsakem napačno vnešenem polju (doslej je program opozoril le na prvo napako).
  • Opis pomena posameznega polja (pomoč) se pojavi takoj, ko miško premaknete nadenj ali pa ko s tipko TAB polje izberete.
  • Obrazec za vnos izgleda malce lepše (pa še tisti, ki jih razveseli lep HTML, bodo veseli da ne uporabljam več tabel).

V alpinizmu so gorovja bolj pomembna od pokrajin

Danes sem po naključju opazil da sta v spisku slovenskih sten dve Raduhi: ena v Kamniško-Savinjskih Alpah, druga na Koroškem. Tista v Kamniško-Savinjskih Alpah je imela kar nekaj sten (tako kot ustrezen plezalni vodnik), ona druga pa le eno ali dve steni in v vsaki po eno smer.

Podatke o smereh sem združil in odvečne stene/vrhove pobrisal. Prosil bi, da bi ob vnosu vzponov malce bolj pobrskali po obstoječih podatkih preden vpisujete nove vrhove in stene ... in upam, da vsaj alpinisti vedo kam spada Raduha, kam pa Peca in Olševa.

Izboljšana prijava

V zadnjih dneh je kar nekaj uporabnikov strani plezanje.net uspešno preizkusilo nove funkcije na testnem spletišču dev.plezanje.net. Prva od njih, ki je dostopna tudi na www.plezanje.net je nekoliko izboljšana prijava uporabnikov. Če izberete funkcijo, ki jo lahko opravljajo le prijavljeni uporabniki, se okence za prijavo odpre na strani, na kateri ste izbrali to funkcijo.

Trenutno nov način prijave deluje če na prvi strani in na opisih sten/plezališč in smeri. Ostale strani bom popravil ob njihovi prenovi (po dovolj dolgem deževju).

Iščejo se heroji: testiranje novih funkcij

V zadnjih dneh sem »malce« polepšal prijavo na plezanje.net (na primer pred uporabo plezalnega dnevnika) in vnos podatkov v obrazce (trenutno samo pri vnosu treninga na umetni steni). Ker gre za precej obsežne spremembe (čeprav jih od daleč skorajda ni opaziti), bi jih rad čimbolje preizkusil, preden jih prenesem na glavni strežnik.

Če imate nekaj minut časa, bom vesel, če se boste odpravili na dev.plezanje.net, izbrali plezalni dnevnik, se prijavili in poskusili dodati trening na umetni steni. Vaše izkušnje, komentarje, pripombe, napake in kar bo še tega, dodajte, prosim, kot komentar (ali pa mi pošljite mail). Poleg svojih opažanj pripišite, prosim, tudi browser (in verzijo), ki ga uporabljate.

Hvala! Ivan

Podprti brskalniki

Ko sem popolnoma obupal da bi Firefox 3 na enostaven način prepričal da bi deloval tako kot prejšnje verzije Firefoxa, sem pomislil na “enostavno” rešitev: Firefox 3 zaenkrat ni podprt brskalnik. Žal ne gre, skoraj četrtina obiskovalcev ga že uporablja. Google Analytics trdi, da skoraj polovica obiskovalcev uporablja Internet Explorer, druga polovica pa Firefox:


Med uporabniki Firefoxa jih že več kot polovica (torej četrtina vseh) uporablja verzijo 3:


Tudi uporabniki Internet Explorerja so enakomerno porazdeljeni: polovica jih uporablja IE7, druga polovica pa IE6. Za te zadnje imam slabo novico: čeprav sem prepričan, da bodo lahko še dolgo časa brez problemov uporabljali plezanje.net (ali vsaj veliko večino funkcij), sprememb v IE6 ne bom več testiral.


Opera in Chrome imata tako majhen delež, da se z njima ne bom ukvarjal. Če boste ugotovili, da kakšna malenkost v enem od teh brskalnikov ne dela, pa me vseeno opozorite; vedno je bolje, da so spletne strani napisane tako, da delujejo v vseh brskalnikih.

Firefox 3 ima probleme z vnosom alpinističnih vzponov

Vnos alpinističnih vzponov (skalnih in lednih) v Firefoxu 3 trenutno ne dela; očitno so v novi verziji polomili precej stvari, ki delajo tako v Firefoxu 2 kot tudi v Internet Explorerju 6 in 7 (in celo v Operi). Ker so se odprtokodirniki odločili, da Firefoxa 2 ne podpirajo več, bom seveda popravil plezalni dnevnik. Do takrat vam lahko svetujem le, da uporabljajte starejšo verzijo Firefoxa ali pa Internet Explorer, Opero ali Googlov Chrome.

Popravljeno vnašanje opomb plezalnih dni

Damjan me je opozoril da po zadnjih popravkih urejanja plezalnega dne (ki omogočajo avtomatsko objavljanje vašega plezanja na Facebooku) ne more več vpisovati šumnikov v opombe o preplezanih smereh … in ko sem se lotil tega problema, me je “mimogrede” ugriznil še en zelo star greh: če ima smer v imenu narekovaj, opombe sploh ni bilo mogoče vpisati.

Obe napaki sta zdaj odpravljeni; problem z narekovaji v imenu smeri zagotovo, problem šumnikov pa zelo verjetno tudi. Novo kodo sem preizkusil v Internet Explorerju 7 in Firefoxu 2 in 3; če boste imeli še vedno probleme s šumniki, mi prosim sporočite.