Pregled plezalnih dni po plezališčih

Ste se že kdaj spraševali kolikokrat ste obiskali svoje priljubljeno plezališče? Koliko plezališč v Sloveniji ste že obiskali? V koliko državah ste plezali? Kdaj ste bili zadnjič v Črnem Kalu? Odgovore na vsa ta vprašanja vam bo dal Pregled plezalnih dni po plezališčih, stenah in balvaniščih, ki se skriva za povezavo Pregled po plezališčih v meniju Prikaži v plezalnem dnevniku (če povezave ne boste našli, poskusite pritisniti Ctrl/R).

Poročilo boste lahko odprli le v brskalnikih, ki podpirajo client-side XSLT. Če vaš brskalnik te funkcionalnosti ne podpira, tudi povezave v meniju ne boste videli.

Pregled ocenjevanja smeri v plezališču

Pred »naskokom« neznanih smeri ali obiskom novega plezališča v Sloveniji je včasih smiselno pogledati kako realne so ocene v tem plezališču, koliko plezalcev je ocenilo posamezno smer in kako različne so njihove ocene. Seveda lahko te informacije hitro dobite s klikanjem na ocene smeri v seznamu smeri v plezališču, če želite seznam, ki ga lahko izpišete in odnesete s seboj, pa uporabite funkcijo Podrobne ocene (meni Prikaži v spisku smeri v plezališču), ki zamenja stolpec Težavnost z izpisom izračunane ocene, bazne ocene, razpona ocen in števila ocen.

Primer iz Vipavske Bele:

Pregled ocen pove, da so plezalci Mata Hari ocenjevali z ocenami od 6a+ do 6c+ (tisti, ki poznate smer, verjetno dobro veste od kod tak razpon ocen), medtem ko ima Točno opoldne le dve (bazno in še eno) hudo različni oceni.

Popravljen seznam novih smeri/sten/plezališč …

Povezava Zadnje spremembe v razdelku Vodnički in smeri na prvi strani www.plezanje.net prikaže najnovejših petdeset smeri, sten, plezališč, balvanišč … kar je navadno več kot zadosti; kadar se Damjan vrne s plezalnega potepanja, pa njegovi popravki hitro izrinejo ostale spremembe.

V seznam zadnjih sprememb sem zato dodal tudi povezavo Starejše spremembe na vrhu in dnu strani, ki vam pokaže naslednjih 50 sprememb. Na drugi (in naslednjih) strani pa vas seveda (tako kot v seznamu zadnjih ocen) čaka tudi povezava Novejše spremembe.

Spiski vrhov po državah

Vrhovi so bili v bazi plezanje.net dolgo časa le »obešalniki« s pomočjo katerih ste lahko dodajali stene, z možnostjo vpisovanja pristopa na vrh pa se je njihova uporabnost precej povečala in v bazi je vedno več vrhov brez vpisanih sten.

Seveda se je s povečano uporabnostjo vrhov povečalo tudi število napak pri njihovem vnosu, popravljanje podatkov o vrhu brez stene pa je bilo skoraj nemogoče.

Med dodajanjem seznamov balvanišč in dolgih športnih smeri sem zato dodal tudi sezname vrhov. V pregledu baze podatkov (povezava Pregled po državah v razdelku Vodnički in smeri na prvi strani www.plezanje.net) boste zdaj našli tudi podatke o številu vrhov v posamezni državi, s klikom na ta podatek pa spisek vrhov v državi (primer: spisek vrhov v Sloveniji).

La Turbie

Damjan Gruden nam je izdal še eno skrivnost: med potepanjem po Franciji je obiskal tudi La Turbie … in na plezanje.net prinesel spisek vseh smeri v tem plezališču in nekaj mamljivih fotografij.

Dolge športne smeri

V bazi plezanje.net se je nabralo že kar nekaj informacij o dolgih športnih smereh v (vsaj trenutno) devetih državah, vidne pa so bile le slovenske dolge športne smeri. Te pomanjkljivosti ni več, povezava Dolge športne smeri v razdelkih Športno plezanje in Vodnički in smeri na prvi strani www.plezanje.net zdaj kaže na seznam držav, s klikom na ime države pa dobite seznam sten in plezališč z dolgimi športnimi smermi v tej državi.

Popravil sem tudi »drobtinice« na vrhu prikaza stene ali plezališča. Če je v steni vsaj ena dolga športna smer, boste v drugi vrstici »drobtinic« našli povezavi na spisek držav in spisek sten/plezališč z dolgimi športnimi smermi v državi.

Saint Leger du Ventoux

Damjan Gruden je užival v Provansi in (tako kot vedno doslej) ob vrnitvi domov prepisal spisek vseh več kot 350 smeri v plezališču Saint Leger du Ventoux v Excel in mi ga poslal. Rezultat je že viden na plezanje.net, Damjan pa je (še enkrat: kot vedno) dodal še nekaj mamljivih fotografij.

Balvaniranje: sedeči start in prečka

Med popravljanjem prikaza balvanišč sem »mimogrede« popravil še urejanje balvanskih problemov: zdaj lahko vnesete tudi informaciji o sedečem startu in/ali prečki, tako med vnašanjem novih balvanskih problemov (ob vnosu plezalnega dne ali iz spiska problemov v balvanišču) kot tudi s popravljanjem informacij o že vnešenem problemu.

Prikaz starejših ocen

Pred časom sem dobil po elektronski pošti odlično idejo: »Mogoče bi se lahko uredilo da lahko pogledaš zadnje ocene, in ko prideš do konca seznama, dobiš možnost 'starejše'. To bi bio super za tiste, ki ne gledamo strani vsak dan.«

V seznamu Najnovejših ocen (povezava zadnje ocene v razdelku Novosti in statistike na prvi strani www.plezanje.net) sta na vrhu in dnu strani dodani povezavi Starejše ocene in Novejše ocene (ta se pojavi le kadar niste na prvi strani seznama ocen).

Seveda pa boste nove ocene spremljali dosti enostavneje če se boste naročili na ustrezen RSS-vir (na prvi strani www.plezanje.net kliknite oranžno RSS-ikono in izberite želeni vir).