Sektorji v prikazu najbolj plezanih smeri

Ko sem zadnjič po dolgem času spet užival pod toplimi sončnimi skalami Napoleonice, sem se spomnil, da sem plezalce navadno opazil le v sektorju Paralelle (kjer je vedno gneča); drugje skoraj praviloma ni nikogar. Svoje občutke sem želel preveriti s seznamom najbolj plezanih smeri v Napoleonici in vse je kazalo da se nisem motil: imena na vrhu seznama so bila zelo znana. Da bi rezultate naredil nekoliko bolj »znanstvene« pa sem v spisek najbolj plezanih smeri v plezališču dodal še informacijo o sektorju v katerem je smer ... in res je deset najbolj plezanih smeri v Napoleonici v tem sektorju.

Z novim orodjem lahko seveda opazujete tudi druga plezališča s sektorji: v Kotečniku je porazdelitev najbolj plezanih smeri po sektorjih dosti bolj enakomerna, v Vipavi pa večina plezalcev očitno pleza v Pikapolonici.

Balvaniranje

Na željo tistih, ki se poleg športnega plezanja in alpinizma ukvarjate tudi z balvaniranjem, sem v plezalni dnevnik in bazo podatkov spletišča www.plezanje.net dodal tudi balvanišča, balvanske probleme in vpisovanje balvaniranja v plezalni dnevnik. Ker balvanskega vodnika za Slovenijo še nimamo, sem tokrat v bazo podatkov vnesel le balvane v balvaniščih Marela in Podljubelj. Druga balvanišča in probleme v njih lahko vnesete sami, če pa bi radi dodali večjo količino podatkov (na primer celotno balvanišče z vsemi problemi), pa bo najbolje, če mi pošljete podatke v Wordovem ali Excelovem dokumentu.

Tokrat vas čakajo tudi podrobna navodila, lahko si preberete kako:

Ne pozabite pa pogledati tudi nekaterih omejitev, ki bodo počasi odpravljene (ali pa zelo hitro, če se bo med uporabniki nabralo veliko število balvanistov) in razlik med balvanskimi in športnoplezalnimi ocenami.

Popravki vnosa plezanja v plezališčih

Vnos plezalnih dni v plezališčih je doživel manjše popravke:

  • Če izberete plezanje na Hrvaškem, so v seznamu samo plezališča.
  • Če izberete državo iz seznama »drugih držav«, boste v seznamu našli samo plezališča v tej državi (prej so bile v seznamu še stene), datum plezanja in soplezalca pa boste lahko vnesli šele ko boste izbrali plezališče.

Če vam bo vnos plezalnih dni nagajal tudi po pritisku tipke Ctrl/R, me lahko seveda takoj obvestite.

Korošica

Albin Simonič je bil poleti zelo aktiven tudi na Korošici, kjer je opremil povsem nov sektor in dodal nekaj smeri v obstoječe sektorje. Popravljen seznam smeri na Korošici vas že čaka na plezanje.net.

Veliki vrh na Dleskovški planoti

»Na jugovzhodnem pobočju Velikega vrha je zanimiva, 150 metrov visoka monolitna in položna stena, ki je prepredena z žlebiči. Plezanje tukaj ni zahtevno, ponuja obilo oprimkov in skalnih lukenj (ušes) v izredno čvrsti skali …« je zapisal Tone Golnar v opisu jugovzhodne stene Velikega vrha. Če ste ljubitelji romantičnega jesenskega poplezavanja v lahkih smereh, boste v opisu te stene našli kopico idej, pa tudi fotografije in skice tega dokaj neznanega področja.